KUKA OLEN ?

Olen 41-vuotias isä, aviomies ja kirkkoherra Pirkkalasta. Olen syntynyt ja kasvanut Tampereella. Lapsuuden kotipihalta mukaani tarttui myös lempinimeni Olsa, jolla monet minut tuntevat. Opintojen myötä muutin pääkaupunkiseudulle, jonne jäin valmistumiseni jälkeen myös töihin. Juureni ovat vahvasti Pirkanmaan mullassa, minne sain palata 2,5 vuotta sitten. Perheeseeni kuuluu aviopuolisoni TT Outi Lehtipuu, joka on tutkijana Helsingin yliopistossa. Perheessämme on kolme lasta, tytär Iida sekä pojat Janne ja Toivo.

Valmistuin teologian maisteriksi vuonna 1998. Olin jo opiskeluaikana työssä koulumaailmassa. Valmistumisen jälkeen työskentelin Espoon Saarnilaakson koulun uskonnonopettajana. Tähän tehtävään sain pappisvihkimyksen vuonna 1998 . Sieltä siirryin Vantaankosken seurakuntaan nuorisopapiksi, ja nuorisotyön työalavastaavaksi. Olin myös koulutyön pappina.

Olin Vantaalla neljä vuotta, jonka jälkeen aloitin Kirkon ulkomaanavun palveluksessa. Vastasin järjestön seurakunta- ja hiippakuntayhteyksistä. Samalla kehitin Kirkon ulkomaanavun nuorisotoimintaa. Erityisen tyytyväinen olen siitä, että sain olla käynnistämässä Changemakers-toimintaa, joka on nyt kasvanut useassa seurakunnassa toimivaksi nuorten kansainvälisen vastuun liikkeeksi.

Vuoden 2004 lopulla siirryin Hampurin merimieskirkon johtajaksi ja merimiespapiksi. Tein työtä merenkulkijoiden, rekkakuskien, turistien ja suur-Hampurin alueella asuvien suomalaisten sekä heidän perheidensä parissa. Merimieskirkon toiminnassa oli mukana myös monia saksalaisia Suomen ystäviä. Hampurin upea kaupunki, Euroopan toiseksi suurin satama ja monikulttuurinen ilmapiiri jättivät minun syvän jälkensä positiivisessa mielessä.

Hampurissa sain opetella työyhteisön johtamista. Vastasin taloudesta ja hallinnosta yhdessä Merimieskirkon Suomen pään johdon kanssa. Merimieskirkon työssä omalla varainhankinnalla on keskeinen merkitys. Hampurin vuodet opettivat paljon taloudenpidon realiteeteista, ja vapaaehtoistyön merkityksestä. Johtamisen kannalta kyseessä oli ammattikorkeakoulu, joka antoi hyviä eväitä tulevaan.

Hampurista tie toi Pirkkalaan. Minut valittiin kirkkoherran virkaan keväällä 2009, ja viranhoidon aloitin samana vuonna syyskuun alusta. Nyt johdan noin 40 hengen työyhteisöä, ja noin 14 000 jäsenen seurakuntaa. Pirkkalan seurakunta on kasvava seurakunta, jossa yhdistyy kasvukeskuksen ja maaseutumaisen elämän piirteet. Tämä tarjoaa innostavan haasteen yhdessä hyvin työtovereiden kanssa tehdä paikallisseurakuntatyötä.

Olen myös työskennellyt tuntiopettajana Helsingin yliopistossa sekä päätoimittanut Allianssi ry:n julkaisemaa Nuorisotyö-lehteä vuosina 2000-2001. Työuralleni on kertynyt lukuisia kirkollisia luottamustehtäviä.

Olen toiminut myös vammaishuippu-urheilun kisapappina vuodesta 2004 lähtien. Olen ollut kolmissa paralympialaisissa sekä muutamissa muissa suurkisoissa. Lisäksi teen yhteistyötä eri lajiryhmien kanssa leireillä ja harjoittelun arjessa. Olen urheilumiehiä, ja näen kirkon mukana olemisen huippu-urheilussa tärkeänä.